19 Ιούν

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κατα 95% ασφαλέστερο σύμφωνα με την Δημόσια Υγεία της Αγγλίας (PHE – Public Health England).

Η κυβέρνηση της Αγγλίας ξεκινά μια νέα εκστρατεία που θα προσπαθήσει να πείσει τους καπνιστές του Ηνωμένου Βασίλειου ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είναι τόσο επιβλαβής όσο το κάπνισμα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο σκεπτικισμός που δημιουργούν ορισμένες μελέτες και τίτλοι των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

 

Η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας (PHE), η οποία υποστηρίζει ότι ο ατμός είναι κατά 95% λιγότερο επιβλαβής από τον καπνό, δημοσιεύει ένα σύντομο βίντεο ενός πειράματος το οποίο αποκαλύπτει την ποσότητα κολλώδους μαύρης πίσσας που συσσωρεύεται στους πνεύμονες ενός καπνιστή. Αντιθέτως, η ίδια πρόσληψη νικοτίνης μέσω ηλεκτρονικού τσιγάρου απελευθερώνει μόνο ένα ίχνος υπολειμμάτων.

“Είναι τραγικό το γεγονός ότι χιλιάδες καπνιστές που θα μπορούσαν να σταματήσουν το κάπνισμα με τη βοήθεια ηλεκτρονικού τσιγάρου το αναβάλουν συνεχώς λόγω ψευδούς φόβου για την ασφάλεια”, δήλωσε ο καθηγητής John Newton, διευθυντής βελτίωσης της υγείας στο PHE. “Πρέπει να καθησυχάσουμε τους καπνιστές ότι η μετάβαση σε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ λιγότερο επιβλαβής από το κάπνισμα. Αυτό το πείραμα υπογραμμίζει τις καταστροφικές βλάβες που προκαλούνται από κάθε τσιγάρο και βοηθά τους ανθρώπους να δουν ότι το άτμισμα είναι πολύ ασφαλέστερο από το κάπνισμα.

Η PHE λέει ότι οι κίνδυνοι από το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μικροσκοπικοί σε σύγκριση με το κάπνισμα. Ορισμένες μελέτες που έχουν δημοσιευθεί επικεντρώνονται στους κινδύνους του ηλεκτρονικού τσιγάρου συγκρίνοντας ατμιστές με ανθρώπους που δεν καπνίζουν αλλά ούτε κάνουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου , ενώ θα έπρεπε να επικεντρώνονται στην σύγκριση ατμιστών με καπνιστές. Μια εργαστηριακή μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ τον Αύγουστο, για παράδειγμα, ισχυρίστηκε ότι το άτμισμα μπορεί να βλάψει τα κύτταρα στους πνεύμονες. Ενώ οι συγγραφείς δήλωσαν ότι δεν πίστευαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν πιο επιβλαβή από τα συνηθισμένα τσιγάρα, υποστήριξαν ότι θα χρειαστούν 20 με 30 χρόνια για να είμαστε σίγουροι σχετικά με την “ασφάλεια” του ατμίσματος.

Ο Martin Dockrell, επικεφαλής του προγράμματος ελέγχου καπνού στο PHE, δήλωσε ότι όλοι οι επιστήμονες στον τομέα έχουν φιλοδοξίες να βελτιώσουν την υγεία. «οι επιστήμονες που εμπλέκονται σε αυτόν τον τομέα και στις δύο πλευρές είναι βαθιά παθιασμένοι γι ‘αυτό», είπε. Μελέτες σχετικά με τους κινδύνους από χημικά σε ηλεκτρονικά τσιγάρα διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο στα μέσα ενημέρωσης. Μερικοί είναι παραπλανητικοί και άλλοι είναι αντιφατικοί, είπε ο Dockrell. “Οι άνθρωποι δεν ξέρουν ποιον να πιστέψουν και πιστεύουν ότι είναι το καλύτερο για αυτούς”, είπε. Ένας καπνιστής που δυσκολεύεται να σταματήσει μπορεί να μην θέλει να πιστέψει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ λιγότερο επιβλαβή.

Μία από τις πολλές ιστορίες που ακούγονται είναι ότι το άτμισμα προκαλεί “ποπ κόρν στα πνευμόνια” – μια κατάσταση που κάνει τους ανθρώπους να βήχουν και να δυσκολεύονται στην αναπνοή που προκαλείται από μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την γεύση του ποπ κορν και βρίσκεται επίσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Αλλά η χημική ουσία διακετέλιο (diacetyl) ,  βρίσκεται επίσης στα κανονικά τσιγάρα σε επίπεδα 100 φορές υψηλότερα.

Οι ανησυχίες σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι υψηλές στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει απογειωθεί μεταξύ των μαθητών. Πολλοί χρησιμοποιούν μια μικρή συσκευή που ονομάζεται Juul, και έχει το μέγεθος ενός stick USB. Οι υπεύθυνοι για την καταπολέμηση του καπνίσματος ανησυχούν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα αποτελέσουν «πύλη» για το κάπνισμα και μερικές μελέτες δείχνουν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί.

Μια έρευνα τον Δεκέμβριο από το Εθνικό Ινστιτούτο για την κατάχρηση ναρκωτικών διαπίστωσε ένα μεγάλο άλμα στον αριθμό των εφήβων που έκαναν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Περισσότεροι από ένας στους τρεις έφηβους  δήλωσαν ότι πέρυσι δοκίμασαν ηλεκτρονικό τσιγάρο, δηλαδή 10 φορές μεγαλύτερος αριθμός από αυτούς που δοκίμασαν συμβατικό τσιγάρο, το οποίο αποτελεί αύξηση 10% μέσα σε ένα χρόνο. Λίγους μήνες νωρίτερα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ξεκίνησε μια ενημερωτική εκστρατεία για να προειδοποιήσει τους νέους σχετικά με το άτμισμα και τους κινδύνους που περιλαμβάνει.

Η PHE λέει ότι παρόλο που η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξήθηκε μεταξύ των νέων στην Αγγλία μέχρι το 2015, οι αριθμοί έχουν μειωθεί κατά πολύ από τότε. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυστηρούς κανονισμούς, λέει, και ένα όριο στο επίπεδο νικοτίνης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα – το οποίο είναι υψηλότερο στις συσκευές Juul στις ΗΠΑ από ό, τι στο Ηνωμένο Βασίλειο. “Δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξάνει τη χρήση καπνού στους νέους στο Ηνωμένο Βασίλειο”, δήλωσε ο Dockrell.

H PHE λέει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βοηθήσουν πολλούς περισσότερους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα. Τα στοιχεία από το πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος έδειξαν ότι το 65% -68% των ανθρώπων που χρησιμοποίησαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κατάφεραν μειώνοντας σταδιακά την ποσότητα νικοτίνης να διακόψουν αποτελεσματικά και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

«Θέλουμε να ενθαρρύνουμε περισσότερους καπνιστές να προσπαθούν να σταματήσουν εντελώς με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου ή χρησιμοποιώντας άλλα υποκατάστατα  νικοτίνης όπως αυτοκόλλητα ή τσίχλες, καθώς αυτό θα βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας τους. Αν προσπαθείτε να σταματήσετε το κάπνισμα, το δωρεάν online προσωπικό πρόγραμμά μας θα σας βοηθήσει να βρείτε την υποστήριξη που σας ταιριάζει “, δήλωσε ο Newton.

Ο Δρ Lion Shahab, από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ο οποίος εμφανίζεται στο βίντεο, δήλωσε: “Η ψευδή πεποίθηση ότι το άτμισμα είναι τόσο επιβλαβές όσο το κάπνισμα εμποδίζει χιλιάδες καπνιστές από τη μετάβαση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα και κατά συνέπεια στην διακοπή του καπνίσματος”.

“Ελπίζω ότι αυτό το επεξηγηματικό πείραμα βοηθά τους ανθρώπους να δουν τις τεράστιες ζημιές που θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τη μετάβαση σε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο. Οι έρευνες έχουμε διεξάγει δείχνουν ότι το άτμισμα είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα και ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε μακροπρόθεσμη χρήση είναι σχετικά ασφαλής, παρόμοια με τη χρήση αδειοδοτημένων προϊόντων νικοτίνης, όπως τα αυτοκόλλητα νικοτίνης ή οι τσίχλες νικοτίνης. Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων θα ενισχύσει τις πιθανότητές σας να διακόψετε το κάπνισμα με επιτυχία. “

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2018 για να αντικατοπτρίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συμβουλές της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας σχετικά με την ασφάλεια της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου.

ΠΗΓΗ: www.theguardian.com