20 Οκτ

Το άτμισμα δεν προκαλεί καρδιακή προσβολή σύμφωνα με νέα μελέτη

Τα προϊόντα ατμίσματος δεν σχετίζονται με την αύξηση καρδιακών παθήσεων σε ανθρώπους που δεν έχουν ιστορικό ως καπνιστές προϊόντων καιόμενου καπνού, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Ταυτόχρονα, η ίδια η μελέτη ανακάλυψε ένα λάθος μεθοδολογίας σε άλλες μελέτες που δήλωναν αυτήν την σχέση με το άτμισμα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το American Journal of Preventive Medicine, διέψευσε τρεις προηγούμενες μελέτες που είχαν συνδέσει σε μεγάλο βαθμό τα προϊόντα ατμίσματος με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ακόμη και μεταξύ των ανθρώπων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. “Μεταξύ των μη καπνιστών, η χρήση προϊόντων ατμίσματος δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής“, δήλωσε στο Filter ο Dr. Michael Siegel, καθηγητής κοινοτικών επιστημών υγείας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και ένας από τους συγγραφείς της νέας μελέτης.

Μια μελέτη που εκδόθηκε το 2018 από το American Journal of Preventive Medicine, ισχυρίστηκε ότι οι καθημερινοί χρήστες των προϊόντων ατμίσματος έχουν αυξημένες πιθανότητες για μια καρδιακή προσβολή. Παρόλα αυτά η μελέτη περιλάμβανε ανθρώπους που καπνίζουν παραδοσιακά τσιγάρα και ηλεκτρονικά τσιγάρα και όχι μόνο προϊόντα ατμίσματος. Υποψιασμένοι από αυτήν τη μεθοδολογία, μια διαφορετική ομάδα ερευνητών δημοσίευσε μια απάντηση, υποστηρίζοντας τη σημασία της εξέτασης της υποτιθέμενης σχέσης μεταξύ των ανθρώπων που δεν είχαν καπνίσει παραδοσιακό καπνό. Η απάντηση των ερευνητών εκείνη της μελέτης ήταν ότι “αυτή η διαφοροποίηση δεν ήταν σημαντική για την έρευνά τους”.

Στο μεσοδιάστημα, άλλες δύο μελέτες που εκδόθηκαν και βασίζονται στα συμπεράσματα της πρώτης έρευνας, ενίσχυσαν την ιδέα ότι τα προϊόντα ατμίσματος προκαλούν αύξηση στις καρδιακές παθήσεις. Η δεύτερη από αυτές τις δύο μελέτες, στην συγγραφή της οποίας συμμετείχε και ο Dr. Stanton Glantz, πρώην μέντορας του Siegel και γνωστός πολέμιος του ατμίσματος, αποσύρθηκε το 2020 επειδή βασίστηκε στον ισχυρισμό του ότι το άτμισμα προκάλεσε καρδιακές προσβολές σε συμμετέχοντες που απέκτησαν καρδιακά προβλήματα πριν ακόμη αρχίσουν το άτμισμα (!).

Αυτό που κατέστη σαφές είναι ότι το προηγούμενο συμπέρασμα – ότι η χρήση προϊόντων ατμίσματος από μόνη της προκαλεί καρδιακή προσβολή – ήταν λανθασμένο.

Η νέα μελέτη με συγγραφείς τον Dr. Michael Siegel και τον Dr. Clayton Critcher, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ανέλυσε δεδομένα από 175.546 ερωτηθέντες που έλαβαν μέρος στα ετήσια National Health Interview Surveys από το 2014 έως το 2019. Η μελέτη αποκάλυψε ότι η καθημερινή χρήση προϊόντων ατμίσματος αυξάνει τις καρδιακές παθήσεις σε ανθρώπους που ταυτόχρονα καπνίζουν παραδοσιακό καπνό και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένες καρδιακές παθήσεις σε ανθρώπους που μόνο ατμίζουν. Έτσι συμπεραίνουμε, ότι η αρχική μελέτη είχε βγάλει λανθασμένα συμπεράσματα καθώς αγνόησε αυτόν τον σημαντικό παράγοντα.

Για ανεξήγητους λόγους, η πρωτότυπη μελέτη του 2018 παρέλειψε δεδομένα από το έτος 2015, όπως και τα επόμενα έγγραφα που βασίστηκαν σε αυτό. «Φαίνεται περίεργο ότι θα παρέλειπαν τα δεδομένα εκείνου του έτους εφόσον τα δεδομένα αυτά είναι άμεσα διαθέσιμα», δήλωσε ο Siegel. Η ανάλυση του συνόλου δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε στην αρχική μελέτη, με την προσθήκη των πιο πρόσφατων διαθέσιμων δεδομένων, καθώς και τα στοιχεία που λείπουν για το 2015, αποκάλυψε ότι η σχέση μεταξύ χρήσης ατμίσματος και καρδιακής προσβολής εξαρτάται από το ιστορικό καπνίσματος. Ο συσχετισμός δεν είναι αιτιώδης και είναι ανησυχητικό όταν οι ερευνητές πέφτουν σε τέτοιοι είδους παγίδες.

Οι Dr. Critcher και Dr. Siegel αναγνωρίζουν ότι μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση των προηγούμενων μελετών θα είχε σημειώσει ότι τα προϊόντα ατμίσματος είναι σχετικά νέα, και έτσι περιορίζεται η ικανότητά μας να εκτιμήσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία σε σχέση με τον παραδοσιακό καπνό. Αλλά αυτό που είναι σαφές, είναι ότι το τελικό συμπέρασμα των προηγούμενων μελετών ήταν θεμελιωδώς λανθασμένο.

Κακές μελέτες, έχουν οδηγήσει σε κακές πολιτικές στην μείωσης της βλάβης από τον καπνό και κάνουν δυσκολότερη την απόφαση των καπνιστών να στραφούν σε μια πολύ πιο ασφαλή επιλογή.

Η συσχέτιση δεν είναι αιτιώδης και είναι ανησυχητική όταν ερευνητές υψηλής ειδίκευσης πέφτουν σε τέτοιες παγίδες και δημιουργούν λανθασμένα μηνύματα που σχετίζονται με την δημόσια υγεία. Η συσχέτιση μεταξύ της χρήσης ατμιστικών προϊόντων και της επίπτωσης καρδιακής προσβολής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη ότι η χρήση προϊόντων ατμίσματος θα αυξήσει τη συχνότητα καρδιακής προσβολής.

 

ΠΗΓΗ:  https://seepa.gr/to-atmisma-den-prokalei-kardiaki-prosvoli-symfona-me-nea-meleti/?fbclid=IwAR1pB_DSvyL8JlfiXpdv-XnvZmSoGGJ222cfoxLZqVoDmS167iPlFvlKLrQ